De nou a Padang, vaig agafar un vaixell cap a l’illa Siberut, l’illa més al nord de les illes Mentawai. El vaixell, força gran i estable, va salpar a les 20 i va arribar a Siberut quan sortia el sol el dia següent.
Els turistes van a Siberut a fer surf o turisme vivencial a la selva. Vaig conèixer alguns surfistes a bord, però ningú que volgués fer un trekking per la illa i només arribar va començar l’estira i arronsa amb tot de guies. Al final vaig arribar a un acord amb el Sarul, un noi que viu a la selva amb la seva família i que és local (parla la llengua”mentawai”) per fer un tour de 4 dies i 3 nits i visitar 2 famílies.
Va estar bé, però el fet de que només fos un client i que ell no guanyés tant com si fóssim un grup més gran va fer que ell no estigués massa motivat, que no anéssim gaire amunt del riu als poblets més remots, que no caminéssim gaire per la selva i que jo passes hores assegut i veient sociabilitzar els locals parlant Mentawai sense entendre res. Malgrat tot l’experiència va ser molt interessant. Aquí va una mica d’info de com viuen algunes tribus a Siberut.
Visitant una família local
El matí del primer dia vam agafar un “pompong” (canoa de fusta) i vam pujar pel riu una hora i mitja. Vam arribar a casa d’una família integrada per l’àvia, el seu marit (que havia sortit de visita i tornava al caps d’uns dies) i una parella amb 3 fills, que ens van rebre amb la salutació local “aleuita”.
En Sarul em porta riu amunt
Tenen 3 tipus de construccions: el “Sapó”, una construcció petita que fa la funció de corral, i la “Uma” i el “Rusuk”, dues construccions més grans, la primera amb una cuina central i la segona amb 2 cuines als extrems, una per homes i una per dones.
Totes les cases tenen decoracions a dintre fetes de fusta en forma d’ocells i herbes que simulen flors per acontentar a la casa de fusta pel fet d’haver-la tallat, reincorporant els elements del bosc. També posen calaveres d’animals domèstics (porcs, gallines) mirant cap a dins de la casa i d’animals salvatges mirant cap a fora (monos i porcs senglars), per protegir a la família. Les cases estan elevades i a sota viuen els porcs, que campen feliços arreplegant el que els humans els hi llencen des de dalt.
Casa típica elevada a Siberut
Decoracions amb calaveres a les cases
Al cap de poc d’haver arribat vam dinar. La dieta es basa en ”Sagú”, una palmera que creix a la jungla i que fan servir per a tot: en fan pols i omplen canyes o l’emboliquen amb la mateixa fulla de la palmera i les torren al foc . El resultat és una canya d’on s’esgarrapa la molla de dintre o un xurro amb consistència de goma que és com una espècie de pa, respectivament.
A part d’això, les dones pesquen amb xarxes peixets i gambes al riu, i l’àvia, de 50 anys, busseja durant minuts sota l’aigua per aconseguir unes cloïsses de riu (“codiai”). També incorporen a la dieta les llavors bullides d’un fruit verd (“claui”), que tenen gust i consistència entre castanya i fava, els “tamara” o larves de dintre dels troncs caiguts del “sagú” i el que hagin caçat al bosc: un esquirol (“loga”) o algun ocellet.
Dona amb farina de Sagú
A Siberut no cal parar taula: no hi ha taula ni coberts, es menja directament dels plats posats sobre del terra amb les mans. El que sobra es tira per la barana o s’escola entre els llistons de fusta del terra perquè s’ho mengin els porcs. Les restes del terra se les mengen els gats i gossos, que han d’anar sempre en compte de no ser estomacats amb un pal, i després s’escombra el terra i queda tot ben net!
Àpat d’una familia a Siberut
Després de cada àpat es socialitza, es xerra una llarga estona tot fumant i les dones fan una espècie de cistellets amb la fulla del sagú per posar arròs a dintre i bullir-lo, o fan cordes a partir de lianes i fibres de la selva per reparar el sostre de les cases.
Una celebració a per inaugurar un Sapó i fletxes enverinades
El dia següent al migdia vam agafar de nou un “pompong” i vam anar cap a una altra família, la de l’Aman i la Baieresiti,amb el seu fill petit que es diu Roba. Entre cases o per anar cap al riu (que també és la dutxa i el lavabo) et mous fent equilibris per sobre de troncs, entre porcs i gallines que mengen trossos del tronc del sagú.
Aman, Baieresiti i Roba
Alguns membres de les famílies van vestits amb robes convencionals, i altres amb una espècie de “taparabos”. Quan son adults es fan uns tatuatges que tenen relació amb la tribu a la que pertanyen.
El dia següent, la família veïna, guiades per en Robertus, van fer una cerimònia d’inauguració d’un “Sapó”. Per això van matar un porc de tres mesos i 5 gallines.
Abans de matar els animals, li freguen unes herbes pel coll i el cos i li demanen perdó per treure-li la vida:
Després maten els animals i els cuinen al seu estil: primer els rosteixen a foc viu uns minuts, volta i volta. Després remullen la pell i els escorxen i suquen les parts en la sang del porc, posant una part de la carn a dintre de canyes de bambú per cuinar al foc, mentre amb altres fan una espècie de sopa.
ATENCIÓ: en aquest video es veu com es mata un porc i com es rosteixen unes gallines.
Fan com una “morcilla”, però és més aviat una sopa que una salsitxa. Els hi vaig preguntar si fan algun tipus de salsitxa, però em van mirar estranyats quan els hi vaig explicar què era. Llàstima que sigui de ciutat, que sinó em poso mans a la feina i els hi ensenyo a fer botifarres!
Per acompanyar el dinar vam menjar “supet”, uns xurros de “taro” envoltats de coco ratllat, “manam”! (deliciós).
Menjar de celebració a Siberut
Supet, arrel de Taro coberta de coco
Després de dinar vam anar amb l’Aman al bosc a fer verí per a les fletxes. Vam recollir fulles de “lagi”, arrel de gingebre (“baglau”), uns bitxos petits molt picants (“daro”) i una arrel “laingit”. L’Aman ho va triturar tot i en va exprimir el suc, que va estendre per la punta metàl·lica de les fletxes i va fixar amb foc.
Aman ratllant una arrel
Daro, bitxo molt picant
Posant el verí a les fletxes
Fixant el verí a la fletxa amb foc
No sé quina part de tot això ho fan pel guiri o és real, la veritat és que tenen bastants elements occidentals (serres mecàniques, làmpades d’oli, motors pels “pompomgs”), però també son molt autosuficients alhora d’obtenir menjar de la jungla. Venen les llavors que han assecat de cacau, gallines i porcs a canvi d’arròs i les altres coses que necessiten.
Al vespre vam anar a caçar amb el Sarul i el seu cosí Agus, amb l’escopeta de perdigons. Per sort, no van caçar cap ocell! Per mi es tan estrany que ells cacin ocellets només per diversió com per ells que els turistes no parem de fer fotos de tot el que veiem.
Després de sopar van fer una altra llarga sessió d’explicar històries, moltes de fantasmes i ànimes que ronden per la selva i va ser agradable veure’ls tan relaxats i gaudint d’estar tots junts, tot i no entendre que deien.
Una tornada en vaixell que mai oblidaré
El dia següent ens vam acomiadar i vam baixar 9 persones en un “pompong” cap a la costa. Em vaig allotjar al poble de Muara Siberut i em vaig relaxar jugant i perdent a escacs amb els locals i descobrint el “te telur” (te amb rovell d’ou i llet condensada). I el dia següent em van despertar de nou les pregàries de la mesquita a les 4.30 del matí en comptes del “porc grunyir fort” i dels galls cantant dels poblats.
Te Telur
Per acabar amb l’aventura de Siberut, vaig tornar amb un vaixell més petit que el de l’anada (només hi ha 2 vaixells per setmana), tot fet de fusta. A la nit tota la superfície del vaixell estava coberta de gent dormint i el vaixell es movia exageradament enmig de la tempesta d’esquerra a dreta, amb la fusta fent uns forts grinyols enmig de grans onades. La dona que dormia al meu costat feia cara de por i de tant en tant deia un parell o tres de frases que devien ser “això s’enfonsarà, això se’n va cap al fons!”.
Vaixell de tornada a Padang
Crec que Al·là, Déu, els Déus animistes dels Mentawaians i alguns altres van treballar de valent perquèel matí següent vam arribar sans i estalvis al port de Padang.
Deixa un comentari